Papírmetszet

Papír-metszet, papír-metszés Az első papírmetszetemet 1997 nyarán készítettem.

Ez a technika vezetett a sokszorosító grafika további ágainak megismeréséhez.
Klasszikus fametszeteket dolgoztam át a kezdeti időben (Buddha és kísérete, Dudán játszó bolond), hogy a kötési technikákat jobban felismerjem.

A papírdúcról a nyomatokat kizárólag présgéppel és nedves papírra készítettem, de előfordult, hogy a dúcokat csak magában, megvilágítva, árnyjátékként állítottam ki.

A dúcokat általában diósgyőri papírból vagy fotókartonból készítettem, valamint metszés után a szakadások elkerülése miatt keréktárcsa lakkal fújtam le őket.

Papírmetszetek

  Papírmetszet érdekességek, bejegyzések

 • A papírmetszés technikai leírása 2012.05.27

  Minden, az általam is használt technikák bemutatásánál inkább a személyes tapasztalataimat írom le, nem a tankönyvekből megismerhető részekkel foglalkozom.

  Egy ősi, Kínából származó magasnyomású grafikai technika.Készítésekor vastag kartonpapírt használunk dúcként.

  Én általában Dipa-papírt használok, vagy fotókartont. Megmunkálásához elegendő egy sniccer (tapétavágó kés), de használható még orvosi szike és egyéb, egy vonalban vágó kés is.

  A finom részek itt is létrehozhatók, ellenben az iskolai leírásokkal, csak aprólékosan és kis lépésekkel kell haladni.

  Dúc készítése:Elkészítjük a tervet eredeti méretben. Ez készülhet bármilyen technikával. Én sokszor vékony lapra rajzoltam fel a kimetszendő képet és a két lapot együtt metszettem ki. Ügyeljünk arra, hogy a nyomóformák szépen simuljanak az alaplapra, ez megkönnyíti majd a nyomtatást. A frissen ragasztott papírdúcról ne készítsünk azonnal nyomatot, mert a formák könnyen elcsúszhatnak, inkább préseljük a dúcot 1-2 órán keresztül.

  Tervezéskor vigyázzunk arra, hogy túl nagy fehér foltok – főleg a lap széleinél – ne maradjanak, mert a dúc felfestékezésekor a gumihenger ezekre a részekre is festéket visz.

  Nyomtatás:Üveglapra nyomdafestéket teszünk, gumihengerrel egyenletesen szétterítjük, és a hengerről a dúcra visszük a festéket, többször ismételve a műveletet mindaddig, amíg a dúcon egyenletes festékréteg keletkezik.

  A kartonpapír eleinte elég sok festéket magába szív, ezért bőven kell festékezni. A nyomtatást a papírlapra tiszta gumihengerrel végezhetjük, vagy rézkarcprésen is nyomtathatunk.

  Ekkor alulra kerül a dúc, fölé a papír, majd a présgép filcanyaga.

  Papírdúcról normál esetben túl sok nyomatot nem tudunk készíteni, mert a kartonpapír néhány felfestékezés után "foszlásnak" indul.Ezt megelőzhetjük, ha keréktárcsa lakkal lefújjuk a dúcot. Így kemény, „műanyagos” felületű lesz a dúcunk és nem fogja a nyomdafesték kikezdeni a felületét.

  Saját tapasztalat: Normál Dipa: 20 nyomat után sérül, lakkozott Dipa: több, mint 50 nyomat és nem is látszik, hogy nyomtatva volt!
/ Gyors belépés ide kattintva >>>